Sivut

maanantai 4. toukokuuta 2015

Vähän kuulumisia

Tervehdys! Aika on päässyt taas kulumaan. Vanhempieni koiraa ikävöidään, niinhän se ikävä aina jää kun rakas lemmikki lähtee taivaalle. Oli kyllä oikea päätös päästää koira kivuistaan.
      Mallun samana lopetuspäivänä piti vielä huolestua Petustakin. Oli meillä päät ihan sekaisin, todella huono päivä oli. Ihmeteltiin, mitä Petua vaivasi kun se yökkäili suu auki ja vatsasta näkyi liikettä. Mietin jo sellaista, yrittikö se oksentaa, muttei onnistu okentaa, niin jos onkin jokin juttu jumissa kehon sisällä. Mutta sitten selkesi, olikin vaan kennelyskä. Onneksi, ettei kuitenkaan ollut ihan muuta(!). En ole ennen nähnyt koiran yskivän. Ymmärsin sitten, että olikin ihan yskimisen näköistä, kun Petu köhisi myös.



       Niitä tokon tunteja piti sitten tottakai peruuttaa. Onneksi ollaan ehditty jo ennen Petun sairastumista tokon kurssin alkuun. Ensimmäisellä kerralla oli sellaisia tason testejä, kun kurssin ohjaajat halusivat nähdä ja tietää jokaisen koirien tasoista. Testeissä oli tehtävinä mm. hyppy esteen yli, kapulan nouto ja pitäminen suussa, pari erilaisia jääviä liikkeitä, kuten kävelemisestä seisomiseen paikallaan ja ohjaaja jatkaa matkaansa, sama juttu kävelemisestä makaamiseen ja ohjaaja jatkaa matkaansa, sitten luoksetulo ja seuraaminen.
        Ihan hyvin meni, ainakin aloittelijamaisesti mentiin. Niistä tehtävistä kyllä sitten suoriuduttiin. Piti välillä käyttää nameja ja käsimerkkiä apuna, kun en ole esimerkiksi koskaan harjoitellut mitään jääviä-liikkeitä. Eikä kapulaakaan olla kertaakaan kokeiltu, vain silloin tällöin dameja tai muuta tavaraa. Petu onnistui hienosti ottamaan kapulan suuhun, paljon kehuja sai, niin pysyi hyvin suussa. Eikä hyppyä esteen yli koskaan harjoiteltu, paitsi metsässä joskus loikkii kaatuneen puun yli tai jotain, mutten itse pyytänyt hyppäämään. Este vähän hämmensi Petua, mutta meni vaan yli.



Sitten seuraavalla kerralla vielä kun päästiin tunnille ennen Petun sairastumista. Harjoiteltiin katsekontaktia, sivulle istumista, luoksetuloa. Tuttuja asioita oli, kun olin aikaisemmin ollut pentu-kurssilla, pennun jatkokurssilla ja arkitottelevaisuuskurssilla. Mukava tunti silti oli. Siellä oli myös tuttu apu-kouluttaja, joka osasi viittoakin, heh hauska juttu. Mutta ne apu-kouluttajat vaihtuvat. Minulla oli kuitenkin mukana viittomakielen tulkki tunneilla, niin ei mitään ongelmaa. Kunhan tulkki ymmärtää tokon jutut, niin viittominen luistaa hyvin.



Nyt on Petu jo terveen oloinen. Mutta en vielä uskalla sanoa sitä varmaksi terveeksi, kun on ollut kevyellä liikunnalla vaan, niin ei ole juuri yskinyt ollenkaan. Parempi odottaa vielä jonkun aikaa olla menemättä tokon tunnille ja tapailematta muita koiria, niin ei sitten ole myöhemmin enää tartuntariskinen.



Ostin Petulle uuden narulelun ja vielä myös toisenkin lelun lelunpalkkaukseen ajatellen, kun sitä olisi helppo ottaa mukaan johonkin kun on sopivan kokoinen. Kiva kokeilla tätäkin, kuin pelkästään nameilla tai kehuilla. Olisi mielenkiintoista kuulla teiltä vähän lelun palkkauksesta, missä asoissa palkkaatte lelulla ja milloin sopivasti lopetetaan lelulla leikkimistä ja jatketaan taas jotain koulutushommia?


Tätä lelua ajattelin lelun palkkaukseksi. Helppo ottaa mukaan johonkin. Kovasti Petu tykkäsi tuosta :D

Kysymys: Oletteko kokeilleet naksutinkoulutusta? Millaisia kokemuksia?



6 kommenttia:

  1. Meillä on kaikki motivointikeinot vielä hakusessa; vähän testaillaan, mikä alkaa olla tuolle 7kk:lle paras ja mielekkäin, sekä mistä tulee sopiva mielentila. :)
    Aika kivasti toimii tokotreenien alussa pelkällä namilla. Kun vähän kyllästyy, riehutaan lelun kanssa ja siitä jää vauhti päälle, siihen otetaan ihan viimiset pikkutreenit ja sitten leikitään kunnolla lopuksi. :)
    Jos yritän palkata liian aikasin leluilla, Elvis kattoo mua kun hölmöä ja menee ihan sekasin. :D Mutta periaatteessa se toimii kaikessa, riippuen ihan siitä mitä mielentilaa haluun ruokkia. :)
    Mä oon käyttänyt naksutinta kotona sellasissa "pikkutempuissa", ei se meillä oo tuottanut ihan niin hyvää tulosta kun odotin, ehkä en vaan osaa käyttää! :D Tuntuu tykkäävän kehuista ja sitä kautta namista enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit! Aivan niin, tuo mielentila. Mä olen aina vain käyttänyt nameja. Kyllähän namit toimii hyvin. Välillä se vain tuntuu ahnehtivan nameista kerjäämällä orava-tempuilla kursseilla :D Tuo tapasi vaikuttaa hyvältä leikkiä vielä kunnolla lopuksi, niin jää koiralle ja itsellesi hyvä mieli treenistä :) Ehdottomasti otetaan lelukin mukaan tokotreeneilläkin! :)
      Naksutin ehkä hankalaa, kun itsekään en sitä ehkä osaa käyttää. :D Mut tuo naksuttimen tapa, joka auttaa vahvistamaan asiaa siihen että koira tietää tehneensä oikein juuri sillä sekunnilla naksuttimen avulla, vaikuttaa ihan kiinnostavalta siksi. En ole toistaiseksi sitä naksutinta ostanut, katsotaan siis.

      Poista
  2. Mä käytän koirille lelupalkkaa sillon kun tahdon lisätä tekemiseen intoa. Agilityssa pääsääntösesti palkkaan lelulla ellei opetella jotain hienosäätöä vaativaa esim. kepit ja kontaktit.
    Tottiksessa palkkaan pääasiassa nameilla mut välillä vien koiran kauemmas muista ja leikitän, jotta treenit pysyvät mielekkäinä. Namin kanssa Tiida koittaa jatkuvasti tarjota jotain eikä rentoudu, lelulla saan sen rentoutumaan ja ottamaan tauon aivotyöstä. :) namilla pikkutarkat,lelulla into. Näin meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Teillä on tarkka systeemi, mutta hyvältä kuulostaa myös! Teillä on hienoja koiria <3

      Poista
  3. Hyvä postaus ja ihania kuvia! Petu on kyllä kaunis koira, rotu on kuulunut myös minun harkintoihini, vaikka en siihen päätynytkään. No, ehkä tulevaisuudessa:)

    Mekin ollaan aloitettu tokokurssi, tosin vasta ihan peruskurssi, mutta kuitenkin. Lisää tietoa löytyy osoitteesta

    http://www.radianceheartpaw.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaunis hän tosiaan on, luonneltaan erittäin ihana <3 Ehkä vielä päädyt joskus tähän rotuun :)

      Kiva tekin vasta aloittelette tokoa ihan niinkuin meilläkin! Tsemppiä tuleviin treeneihin! Käyn lukemassa blogisi!

      Poista