Sivut

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Äänettömästä maailmasta

Monet kuulevat ihmiset kohtaavat joskus kuuron ihmisen jossain, kuten esimerkiksi kaupassa, harrastuksissa, kaupungissa, jne. Kuurot kommunikoivat toisilleen viittomakielellä. Suomen kieli tulee yleensä toisena kielenä. Sen vuoksi osalla kuuroilla on ihan heikko suomen kieli ja osalla taas vahvempi. Kuuroja on monenlaisia ihmisiä, on myös huononkuuloisia, tai ihan vaan kivikuuroja. Lisää kuuroudesta kannattaa lukea ystäväni Janitan blogista. Hänen postaus kuuroudesta on hyvin kirjoitettu, suosittelen lukemaan jos kiinnostaa! Tässä postauksessa kirjoitan enemmän minun taustasta ja Petun kanssa elämisestä.
     
Elämäni yksi haaveista toteutunut, Petu <3


Tämä on minun tarinani 

     Itse olen vaikeasti huononkuuloinen, kaikki muut perheestäni ja sukulaiset ovat kuulevia. Poikaystäväni, Leke, on myöskin vaikeasti huononkuuloinen. Hän pystyy kuulemaan puheista paremmin kuin minä. Kuulen kyllä äänet, mutta en pysty erottamaan puheiden lauseista sanoja ja muutenkin sanoista saaminen kuulon perusteella on itselleni melko vaikeaa saada selvää.
     Olen nuorena käyttänyt paljon kuulolaitetta. Niillä laitteilla kaikki äänet kuuluu hyvin todella hyvin, jopa kaikki turhan pikkuruiset äänetkin. Kerran nuorena kuuleva siskoni halusi kokeilla minun kuulolaitetta, mutta se oli hänestä niin kauheaa kuulla kaikki äänet moninkertaisesti enemmän ja otti samantien sen pois korvasta, hahah... Silti ihmisten puhesanojen kirjainten erottaminen on vaikeaa minulle. En koe kuulolaitteita kovinkaan hyödyllisiksi, vaikka oma puheääneni on parempaa niillä laitteilla. Kuulolaitteita en ole käyttänyt ollenkaan moneen vuoteen. Usein lääkärit tosiaan tarjoavat kuuron lapsen vanhemmille implanttia, eli laitetta, mikä menee pään sisään. Mutta aika poikkeuksellisesti lääkäri itse sanoi, ettei minulle auttaisi implantti, sillä kuulohermoni ei toimi kunnolla, eikä siihen auta implantti. Olen kyllä tyytyväinen, ettei tarvitse sellaista käyttää. Viihdyn hyvin kuurona. Minulla ei vain ole mitään tarvetta kuulla mitään ääntä.
      Töissä käytän korvatulppia painotalolla, sillä siellä meteli on ihan kovaa. Työpäivän päätteeksi saattaa tulla päänsärky, joten mieluummin käytän korvatulpat kuin olla ilman niitä. Tämä voi kuulostaa jonkun mielestä hassulta, että kuuro käyttää korvatulppia. Heheh. Ihan kivikuuro en kyllä ole.
      Toki kuuroudessa on huonoja puolia, kuten se vähän vähentää töidensaanti mahdollisuutta, kun ei esimerkiksi voi mennä johonkin kaupan kassalle töihin. Lisäksi monilla on ennakkoluuloja kuuroudesta, vaikka kuuro olisi täysin työkykyinen. Mutta ne ennakkoluulot pitää vain murtaa ja yrittää näyttämään, mihin kuuro pystyy.


Petu valmiina lähtemään

       Monet kuurot aloittavat koulun kuurojen koulussa. Ja minä sen sijaan aloitin koulun ensi kuulevien kanssa. En kehittynyt siellä yhtään mitään. Muistan, että matikan läksyissä en ymmärtänyt mitään, piirsin hermostuneena vaan vihkoon jotain sydämmiä, kukkia, auringon yms. Isäni mukaan en osannut lauseita kirjoittaa, vain sanoja ja vähän jotain viittomia osasin. Vasta piiloleikin kautta siskoni kanssa äitini huomasi, kun piilossa kaapissa oleva siskoni huuteli nimeäni monta kertaa ja minä etsin siskoa ihan vääristä suunnista, vaikka kuulin kyllä sen äänen, mutten tiennyt mistä päin ääni tulee. Äiti ajatteli, ettei jokin ollut ihan kohdillaan. Niinpä, minut vietiin kuulotutkimukseen, sen kautta sain kuulolaitteen 7vuotiaana. Olen käynyt puheterapeutissa. Ja vaihdoin koulun 9 vuotiaana kuurojen kouluun, jossa opetus tapahtuu viittomakielellä. Siellä opin yhtäkkiä viittomaan ja suomen kieleni samalla kehittyi. Pääni oli kuin sieni, joka imi kaiken päähäni. Opin lauseitakin kirjoittamaan, vähitellen suomen kielen taivutuksetkin ja kaikkea muutakin samalla. Minun vanhemmat ja siskoni oppivat vähitellen viittomaan enemmän. Kyllä se viittomakieli on oikea äidinkieli minulle, kun sen kautta opin paljon. Elämä on täyttä visuaalista maailmaa viittomakielisten kanssa. <3

Kuurojen kavereitten kanssa matkalla kotiin Jyväskylästä
Joskus vuonna nakki Janitan kanssa ratsastamassa.
Edelleen ollaan true heppatyttöjä.
Joskus hevosten tarhauksen hommia tehtiin
Turkin Alanyan hiekkarannoilta ihanan Johannan kanssa.
Pyöräilyä Lauran kanssa!

Toivottavasti edellä olevat kuvat antavat käsitystä siitä, että ollaan kyllä ihan tavallisia ihmisiä, niinkuin kaikki kuulevatkin. Eli pystytään tekemään ihan samoja asioita. Nämä kuvat ovat kyllä jo vanhoja, ennen kuin Petua hankittiin. Hieman nostalginen fiilis, kun näitä kuvia katselin.


Elämää Petun kanssa

Petu ei ole mikään opaskoira. Kuuro ei kyllä sellaista tarvitse, kun kuurolta puuttuu vain kuulo. Apuvälineinä kuurolle ovat vilkkuva ovikello, sängyssä tyynyn ja petauspatjan alla oleva herätyskellon tärinä (jotkut käyttävät kännykkää herätyskellona), palovaroittimista tulee hälytystä myös vilkkuvasta lamppupötköstä ja herätyskellon tärinästä. Herätyskellon tärinä on voimakkaampi kuin kännykän tärinä. Muuten kuurot elävät ihan samalla tavalla normaalisti kuin kuulevat. Kun ovikello soi ja se vilkkuu, Petu havahtuu ja tietää, oven takana oleva joku pimpottamassa ovea. Aamuisin herätyskello tärisee ja Petu tulee nopeasti paikalle viereen tuijottamaan ja välillä iloitsemaankin nuoleskellen. Ja istuu oravan asennolle, jos en heti nouse sängystä.

Tässä se kuuluisa orava-temppu.

      Me halusimme koiran, jonka kanssa saamme nauttia koiraelämästä ja koira saa osallistua mukaan meidän kanssa kaikenlaisiin touhuihin. Ja kokeilla vähän erilaista koiran harrastusta, mikä tuntuisi omalta mieleiseltä.Leke haluaisi harrastaa Petun kanssa koirafrisbeetä ja minä puolestaan haluan vain kokeilla vähän jotain ja katsoa sitten, mitä harrastetaan. Kuulevien kanssa harrastuksissa tulee mukaan viittomakielen tulkki, joka tulkkaa viittomalla mitä toiset puhuvat ja tulkkaa myös muille puhumalla, mitä itse viiton. Näin pääsee mukavasti perille asioista, vaikka tulkkaamisessa on aina pieni viive. Tulkkia me käytimme Petun kanssa pentu- ja pennun jatkokursseilla. Tulkki seisoi koirankouluttajan vieressä viittomassa. Olemme käyttäneet käsimerkkejä, nameja apuna, mutta käytämme myös ääntä puhumalla. Petu on kaksikielinen koira, hih. Sille puhutaan ja viitotaan. Mutta kyllä ne koirat oppivat hyvin käsimerkkejä ilman ääntäkin. Syksyllä haluan ilmoittautua vielä perustottelevaisuuskurssille.

Petun ensimmäinen päivä meillä <3
Pentukurssilta joskus viime helmikuussa.

      Pilliä olen vasta vähän vaan käyttänyt. Yritän käyttää pilliä enemmän, kun metsässä liikun Petun kanssa usein vapaana. Pilli on toiminut hyvin luoksetulon kutsussa, kun luoksetulon palkitsemissa käytän hyvää namia. Ilman nami-palkintoa en oikein uskalla jättää pois, koska pilliä on vasta vähän vaan käyttänyt. Muuten Petu kyllä seurailee minua ja liikkuu mukana. Ilman pilliä kutsun Petua ihan ääneen Petun nimellä.
      Toisen koiran kanssa leikkimisestä Petu on yleensä tykännyt leikkiä. Koiran kehokielestä kyllä huomaa, onko koira iloinen, milloin vielä herkemmällä päällä iloinen, milloin hermostunut jne. Toinen leikkikaverin omistaja voi sitten nopeasti sanoa siitä jotain, jos hänen mielestään koirien leikki on mennyt äänen perusteella liian pitkälle. Mutta vihaisesta koirasta kyllä huomaa näkemälläkin. Petu ei yleensä ylipäätään hauku toiselle koiralle ollenkaan. Melko hiljainen kaveri hän on. Petu on herkemmällä päällä iloinen, kun joku tulee kotiin. Silloin sen on pakko kantaa jotain tavaraa suussa. Noutaja-koira, eikös.

Petu ja Pumba

       Aikaisemmin Petu saattoi haukkua, kun halusi ruokaa. Mutta nykyään haukkuminen on vähentynyt, kun annetaan mahdollisimman eri kellon ajoilla Petulle ruokaa. Petu saa ruokansa 2 kertaa päivässä, aamulla ja illalla. Petu tuijottaa välillä vieläkin vimmatusti ja tekee orava-temppua, kun tietää keittiössä olevan koiranruoka turpoamassa. Välillä malttamattomasti tekee sitä oravaa uudestaan. On se Petu mahdoton ahmatti. Mutta ruokakupin tarjoamisessa Petulle ollaan opettaneet malttamaan, Petu ottaa katsekontaktia jompakumpaan meihin, joka antaa ruuan ja sitten saa luvan syödä ruokansa. Ei tarvitse hulluna hyökätä ruokakuppinsa kimppuun, hyvin Petu osaa siis malttaa odottaa lupaa vaikka ruokakuppi on jo lattialla.
       Koiran kanssa käydään ulkona asioilla useimmiten neljästi päivässä, yleensä lyhyeitä lenkkejä ja yksi pitempi lenkki. Ne lenkit kyllä toki vaihtelevat. Jos jostain syystä Petulla tulee hätä, niin se ilmoittaa tulemaan viereen ja antaa tassua tai istuu taas oravan tyyliin, tai sitten tulee ihan sylille asti istumaan. Silloin viimein tiedetään sillä olevan oikeasti hätä. 
       Kuulevien mukaan Petu on aika hiljainen koira, ei juurikaan paljoa ääntele kuin jotkut toiset koirat. Kultainennoutaja onkin vähemmän äänekäs koira, ei toki pitäisi yleistää asiaa kun voihan niitä poikkeuksia olla. Mutta näin se kai vaan on.


Toivottavasti saitte tästä kuuroudesta jotain irti. Voi hyvin olla, että jotain on saattanut unohtua mainita tässä postauksessa jotain. Tässä on ihan varmasti jotain suomenkielisiä virheitä, niitä saa korjailla, mutta se ei ole tekstin olennaisin juttu. Saa kyllä kysellä vielä kommenteissa, jos haluaa vielä tietää jostain kuuroudesta liittyvää asiaa.

Kysymys lukijoille:  
Jos menettäisitte yhtä aistia jostain syystä, vaikkapa kolarista, kumpaa aistia menettäisitte mieluummin näön vai kuulon? 
Ja millä perusteella?

10 kommenttia:

  1. Mä luopuisin mieluummin kuulosta. Oon ite niin kovasti näön varassa menevä ihminen, pelkät aurinkolasitkin alkavat pidemmän päälle häiritsemään kun tummentavat näkökenttää liikaa. :D Haluan olla aina tilanteen tasalla ja minusta se olis melkeen mahdotonta ilman näköä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, mäkin haluan mieluummin nähdä miten asiat tapahtuu. Hädän sattuessa pystyy juoksemaan täydellä vauhdilla johonkin, täysin sokealla olisi tässä tilanteessa hankalaa juosta johonkin päin jos ei vain näe eteensä ollenkaan, jos vähän jo näkee, sillo tietty jo pärjää paremmin. Ja muutenkin näkevällä pystyy näkemään upeita maisemia, miltä eläimet näyttävät jne :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus! Mieluummin minäkin luopuisin kuulosta, ilman näköä eläminen tuntuisi hyvin ahdistavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pimeä kahvila voi antaa sellaista tunnetta, miltä tuntuisi kahvitella pilkkopimeässä kahvilassa. Se olisi musta aika jännä kokemus, pitäisi joskus mennä kokeilemaan! :D

      Poista
  3. Aivan loistava postaus!! Oli tosi mielenkiintoista kuulla heikon kuuloaistin vaikutuksesta elämään, kun oma poikaystäväni käyttää näkövammansa vuoksi paljon kuuloaistia, eli täysin päinvastoin kun sulla! Ja olen täysin samaa mieltä noista ihmisten ennakkoluuloista, joihin olen poikaystäväni kanssa törmänny. Meidän Viivistä ei tule isona varsinaista opaskoiraa, mutta ollaan jo opetettu sille arkea hyödyttäviä temppuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, mielenkiintoista tuo poikaystäväsi! Näkeekö hän silti jotain? Meillä tosiaan on päinvastainen elämä, heheh. Joo, nuo ennakkoluulot on aika yleistä tietämättömyyden vuoksi... :/ Tiedän muutamia kuuroja, joilla on myös vieläpä näkövammakin, tuntoaisti on tällöin vahvimmillaan. Kauhean tarkkaan en heidän elämästä tiedä, mut kommunikoinnissa toinen koskettaa toisen kättä, joka viittoo.
      Aika hyvä silti, että Viivi osaa/opettelee ne hyödylliset temput, vaikkei oikea opaskoira ole. Jos vaikka pimeässä näkee huonommin, mihin onkaan pudottanut tavaran ja sit koira hakee ja tuo sen. Se on kyllä kiva näin :)

      Poista
    2. Näkee onneksi! Hänen (Santerin) näkökenttä on pienempi kun meillä, joten se mikä näkökenttään osuu näkyy kyllä tarkasti. Esimerkiksi, hän voi löytää nuppineulan maasta, mutta kävellä tiellä olevaan tolppaan, jos tolppa ei osu näkökenttään. Myös aurinkolaseja pitää pitää ulkona melkein aina, ettei häikäise. Ulospäin Santerin näkövamma ei näy yleensä ollenkaan (koska ei käytä valkoista keppiä), ja tosi moni ihminen yllättyy, kun jossain kohti keskustelua se käy ilmi. Kaikista hauskointa on, kun esim. pankissa näkövamma käy ilmi, ja virkailija alkaa puhumaan kovalla äänellä ja selittää kaiken moneen kertaan, vaikkea kuulossa tai ymmärtämisessä ole mitään vikaa :D

      Poista
    3. Hah eiiiikäää, jotkut eivät vaan tajua :D Pari kertaa on käynyt näin, että minulle on koitettu puhua englanniksi... Mä olin, vaan että ööö eii, kyllä ihan suomeksi voi puhua :D En kyllä osaa englantia puhutulla äänikielellä, kuin vaan vähän jotain sitä kirjoitettua kieltä :)
      Tuo näkövamma on tuttu, kun jollain kuurolla kaverilla on myös sitä, eli se pienempi näkökenttä. :)

      Poista
  4. Kiitos paljon toivepostauksen toteuttamisesta! Me lukijat saadaan varmaan tulevistakin postauksista vielä entistä enemmän irti, kun ymmärretään sun arkea paremmin! Tämä oli itse asiassa ensimmäinen postaus, jossa huomasin muutaman kirjoitusvirheen. Ei mitään vakavaa, jotain hassuja sanayhdistelmiä vain. (Esimerkiksi lause "En kehittynyt siellä yhtään mitään." on kieliopillisesti väärin, sama oikein olisi esimerkiksi "En kehittynyt siellä ollenkaan." Jos haluat käyttää sanaparia "yhtään mitään", täytyisi lauseen olla vaikkapa "En oppinut siellä yhtään mitään".) Kuulevatkin tekee blogipostauksissa paljon pahempia virheitä, eikä moni muu ole varmasti kiinnittänyt mitään huomiota virheisiisi, mää vaan satun olemaan tällainen kielioppinatsi. Pelkän kirjoitusasun perusteella en osais epäillä, että sun suomen kielen oppimistausta olisi mitenkään poikkeava. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, mielenkiintoista kuulla! Ja koitan ottaa opikseni tosta virheestä, kiitos :) Siskoni oli joskus sellainen kielioppinatsi, niin välillä opin häneltä kyllä paljon :D Toivotaan, että tulevissa postauksissa saatte enemmän irti kuuroudesta! :)

      Poista